Informatica Publica

InformaticaPublica
Informàtica al servei públic

29/09/2004

10.000 persones han visitat el LinuxShow de La Mercè

El joglar agafa tres boles i les llança enlaire, tot fent malabars. Això, diu, és Linux. Després, agafa un globus blau i gran i el llança amunt. I és lent de pujar, lent de baixar. Això, diu, és Windows. De forma tan pedagògica explicava Xavier de Blas a grans i petits les bondats dels programes lliures. El seu "LinuxShow", una barreja de "performance", teatre de carrer i adoctrinament informàtic, ha estat l'estrella de la carpa "B Software" durant les festes de La Mercè, una iniciativa de l'Ajuntament per donar a conèixer el programari lliure.

Segons l'organització, 10.000 persones han visitat l'espai, una gran carpa blanca de 100 metres quadrats, al passeig de Gràcia amb la ronda de Sant Pere, un lloc de pas continu de gent. A dins, es mostraven prototips per donar servei als centres cívics i es feien demostracions del sistema operatiu lliure Càtix , a més de presentacions de grups i empreses, com Hispalinux, Softcatalà, la Asociación de Internautas, Futurlink, Novell i Kemit Akemta. Els organitzadors es mostraven sorpresos de l'èxit no només de públic, sinó també de receptivitat de la comunitat Linux: "Vam quedar desbordats pel gran nombre d'empreses i grups que volien venir a presentar coses".

"Ha estat un èxit", dèiem al regidor de Ciutat del Coneixement, Jaume Oliveras, i ell responia, somrient: "Hem aconseguit un dels nostres objectius, que és la socialització de les noves tecnologies. Centenars de ciutadans s'han apropat aquí i se'ls ha explicat què és Linux, fins i tot als que no hi entenen ni un borrall". Darrera seu, es regalaven 3.000 globus blancs que deien: "Apropa't al programari lliure en català", amb el dibuix d'un pingüí que atreia la canalla. Entre les moltes anècdotes, la del senyor de 82 anys que assegurava utilitzar la distribució Mandrake de Linux, i un nen de 14 anys, que s'havia apuntat com a voluntari i, segons els adults, era un geni de la informàtica.

En tres dies, s'han repartit més de 2.000 CDRoms de la distribució lliure Càtix , concretament la versió 1.0.1, que ha corregit els errors que la feien funcionar malament en ordinadors portàtils Intel i ja prepara la 1.1, per a Nadal. Entre els conferenciats, ha destacat l'assessor del Govern del Brasil en matèria de programari lliure, Marcelo d'Elia Branco, que va explicar per què és necessari el programari lliure, des del punt de vista del seu país, on només el 4% de la població pot pagar les llicències dels programes propietaris. Una altra xerrada interessant va anar a càrrec del consultor de l'Institut Municipal d'Informàtica Enrique Félez, que va exposar les dificultats per migrar tot el sistema de l'Ajuntament a programari lliure: "Encara som al començament i serà lent, perquè tenim 8.000 usuaris, 300 oficines i 500 aplicacions fetes a mida".


Més info a: www.diaridebarcelona.com/debat.htmVeure notícia anterior EL 10 de Novembre arriba la gira d'estandards W3C a Barcelona    Veure notícia següent Microsoft disposat a treure el Media Player del Windows   
Comentar Notícia Comentaris   Enviar la notícia a algú Enviar notícia   Rebre noticies a la teva bustia d'e-mail Rebre notícies   Print Imprimir  
Home Portada   Titulars Veure titulars   Buscar notícia   

Menú de notícies   V