Informatica Publica

InformaticaPublica
Informàtica al servei públic

25/10/2004

Un advocat madrileny reclama la devolució del cànon que s'aplica als CDs

La denúncia és la primera d'una sèrie de 17 a diferents jutjats.
El demandant; Javier de la Cueva, al seu despatx de Madrid, divendres passat, exclamava "Vull els meus 22 cèntims", segons aticle publicat a el Periódico del Diumentge 25 d'Octubre.

El malestar de molts usuaris de discos compactes pel cànon que paguen dirigit a compensar les còpies il.legals de música ha cristal.litzat ja en demandes judicials. Un jutjat de primera instància madrileny veurà l'11 de novembre vinent la primera demanda en què es reclama la devolució d'aquesta taxa en el preu dels discos gravables d'àudio i dades. És a dir, una reclamació per un import de 22 cèntims d'euro. Però no serà l'única. Ja n'hi ha 16 més als jutjats i altres que estan en preparació.
"La millor manera de protestar contra una cosa és lluitar-hi per la via legal. S'han d'educar els xavals que es queixen contra les entitats de gestió en l'exercici dels drets ciutadans", justifica Javier de la Cueva, l'advocat que ha presentat la primera denúncia i impulsor de la campanya. "Ningú planteja un plet per 22 cèntims, perquè entren en aquell punt en què costa més l'advocat que el que s'hi guanya, però s'ha d'actuar també amb un sentit social de la professió", assegura.
De la Cueva, que ha escrit diferents articles sobre el tema, distribueix la plantilla de la demanda gratis a través de la seva pàgina d'internet (www.derecho-internet.org), i recorda que, pel seu import, no és necessari advocat ni procurador per ser presentada. El text planteja, al llarg de 75 folis, si és constitucional l'aplicació de la "remuneració per compensació en favor dels autors pel dret a còpia privada assenyalada en l'article 25.1 de la llei de propietat intel.lectual" i exigeix la devolució de l'import del cànon, és a dir, els 22 cèntims que es fixa per a un CD gravable de 74 minuts, que costa, sense aquesta, entre 20 i 30 cèntims.
Aquesta taxa, amb un barem de diferents trams, sempre per temps disponible de gravació, la paguen actualment tots els discos, memòries sòlides i aparells de gravació destinats al mercat espanyol, gràcies a un acord entre set societats de gestió d'autors i productors, entre elles la Societat General d'Autors i Editors (SGAE) i Artistes Intèrprets o Executants (AIE), i la patronal del sector informàtic, Asimelec. La legalitat i l'obligat compliment del pacte, especialment per a les institucions públiques, també és qüestionat per l'advocat en la seva demanda, a l'entendre que és "una compensació gestionada per ens que no són públics".
L'argumentació del lletrat assegura que el suport digital "és l'actual sistema de registre de la civilització" i posa dos exemples especialment sensibles per als jutges: les bases de dades del Consell General del Poder Judicial i les gravacions de les vistes orals dels judicis, que es registren totes dues en CD- Rom. De fet, el mateix col.lectiu judicial, que treballa majoritàriament amb suport CD-Rom, és un dels que més s'ha queixat per la implantació de la taxa.

Paper del segle XXI

"Actualment, tot es fa en suport digital, des dels treballs que entreguen els meus alumnes, i ja el 1961 els legisladors van anar amb molt de compte per no gravar el paper i que no portés un timbre en favor dels escriptors", explica De la Cueva. La demanda, no obstant, no es dirigeix contra les entitats de gestió, sinó contra el comerç on es va adquirir el disc "perquè és qui està obligat a cobrar-ho", afirma el lletrat. I en aquest punt, adverteix, s'ha d'anar molt amb compte perquè "moltes botigues no el desglossen a les factures", quan estan obligades per llei a fer-ho i a sotmetre-les a les auditories que poden plantejar les diferents entitats de gestió.
La intenció de l'advocat amb la demanda és, assegura, "forçar la pregunta al Tribunal Constitucional". Un pronunciament d'aquest alt tribunal, per exemple, va servir el 1989 perquè els matrimonis poguessin fer la declaració de la renda per separat i no només conjunta, com fins aleshores.
"També hi ha una qüestió d'inseguretat jurídica, perquè no estic segur de si aquest cànon l'estendran també als discos durs, i quan", sosté.Veure notícia anterior L'operador neutre del Principat cobrirà les xarxes sense fils    Veure notícia següent Montilla obre la porta que Catalunya tingui un domini propi a internet   
Comentar Notícia Comentaris   Enviar la notícia a algú Enviar notícia   Rebre noticies a la teva bustia d'e-mail Rebre notícies   Print Imprimir  
Home Portada   Titulars Veure titulars   Buscar notícia